Selasa, 22 Januari 2013

CHERRY SCONES

Kali ni, kita akan berkongsi resepi Cherry Scones, barangsiapa yang ingin mencuba silakan!

BAHAN-BAHAN

·       225g @ 2 cawan raising flour
·       1 tbsp caster sugar
·       secubit garam
·       75g @1/3 cawan butter cut into small pieces
·       40g chopped cherries
·       40g raisin
·       1 telur dipukul
·       50 ml@ 1/4 cawan susu

CARA-CARA

·       Mula-mula ,seperti biasa ayak tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
·        Gentelkan butter dengan jari ke dalam adunan tepung sampai menjadi breadcrumbs.
·       Masukkan cherries, raisins dan telur yang dah dipukul tadi.
·       Simpan 1 tablespoon milk untuk glazing, yang selebihnya masukkan ke dalam campuran tadi.
·       Uli sampai jadi doh.
·       Canai doh dan tekap dengan acuan bulat setebal 1 inci .
·       Jangan nipis sangat nanti bentuk tak cantik.Untuk acuan, saya guna tutup botol susu anak saya je!
·       Letak atas dulang yang dah digrease.
·       Sebelum tu, jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu. Kejap je masaklah. Dah siap, sedap dimakan waktu panas!

Resepi ini saya ambil daripada buku yang bertajuk "Baking". Buku ni saya beli pada tahun 2001. Harga pun murah je, 99 pence di Leeds, England. Kira lelong lah!

Selamat mencuba, ya!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan