Khamis, 28 Mac 2013

CHICKEN FLOSS BUN



BAHAN-BAHAN

·       500g high protein flour
·       1 tsp instant yeast
·       60 g sugar
·       1 tsp (5g) salt
·       1 tsp (5g) milk powder
·       1 egg (50g)
·       250g water
·       50 g butter
·       1 tsp bread softener
·       1 tsp bread improver
·       Enough mayonnaise
·       Enough chicken floss

CARA-CARA

·       Masukkan tepung, yeast,sugar, salt, milk powder, egg dan semua bahan-bahan, kecuali mayonnaise dan chickenfloss.

·       Uli bahan-bahan hingga menjadi doh. Doh yang baik dan licin tidak melekit.

·       Masukkan ke dalam bekas.

·        Tutup dengan kain lembap atau plastic wrap. Tujuannya adalah supaya kelembapan doh tidak hilang. Biarkan sampai double in size.

·       Kemudian tumbuk adunan untuk buang angin.

·       Bahagikan doh kepada 40g setiap satu.

·       Bulatkan dengan tangan dan biarkan sekejap.

·       Bentukan doh ikut suka anda, lonjong ataupun bulat, dan biarkan naik.

·       Sebelum dibakar, sapukan kuning telur.

·       Seperti biasa panaskan oven terlebih dahulu.

·       Bila dah siap campurkan mayonnaise dengan sedikit susu pekat dan sapukan pada bun anda .

·       Then top it with enough chicken floss.

*Hati-hati ya dengan chicken floss yang terdapat di pasaran kerana ada yang tak halal.
Enjoy!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan