BAHAN-BAHAN
·
500g high protein flour
·
1 tsp instant yeast
·
60 g sugar
·
1 tsp (5g) salt
·
1 tsp (5g) milk powder
·
1 egg (50g)
·
250g water
·
50 g butter
·
1 tsp bread softener
·
1 tsp bread improver
·
Enough mayonnaise
·
Enough chicken floss
CARA-CARA
·
Masukkan tepung, yeast,sugar,
salt, milk powder, egg dan semua bahan-bahan, kecuali mayonnaise dan chickenfloss.
·
Uli bahan-bahan hingga menjadi doh. Doh yang baik dan licin tidak
melekit.
·
Masukkan ke dalam bekas.
·
Tutup dengan kain lembap
atau plastic wrap. Tujuannya adalah supaya
kelembapan doh tidak hilang. Biarkan sampai double
in size.
·
Kemudian tumbuk adunan untuk buang angin.
·
Bahagikan doh kepada 40g setiap satu.
·
Bulatkan dengan tangan dan biarkan sekejap.
·
Bentukan doh ikut suka anda, lonjong ataupun bulat, dan biarkan
naik.
·
Sebelum dibakar, sapukan kuning telur.
·
Seperti biasa panaskan oven
terlebih dahulu.
·
Bila dah siap campurkan mayonnaise dengan sedikit susu pekat dan
sapukan pada bun anda .
·
Then top it with enough chicken floss.
*Hati-hati ya dengan chicken floss yang terdapat di pasaran
kerana ada yang tak halal.
Enjoy!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan