Salam kepada rakan-rakan sekalian! Kali ni Kak Ros rasa begitu teruja
untuk share resepi kek yang rasanya begitu sedap dan mudah dibuat.
Keempat-empat kek ni dah lama Kak Ros buat, cuma baru sekarang ada masa untuk share
bersama. Rasanya kalau ada rakan-rakan yang sering berkunjung ke kedai kek 'Season'
mesti pernah nampak kek seperti di atas kan?
Okay.
Untuk permulaan, Kak Ros akan start dengan kek Black Forest. Basic kek ni sponge
cake je.Tapi ada beberapa resepi sponge cake yang
boleh kita cuba. Untuk kek Black Forest biasa, kita gunakan sponge
cake coklat. Kak Ros akan sertakan 2 resepi sponge cake ,
bolehlah cuba resepi mana-mana sponge cake yang kalian
rasakan lebih bagus. Tapi kalau ikut Kak Ros, Kak Ros lebih sukakan
resepi sponge cake yang menggunakan tepung Optima, sebab
lebih spongy. Okay ni dia resepinya:
RESEPI SPONGE CAKE
RESEPI 1
375
gm tepung optima
5
biji telur gred A
75
gm air
75
gm butter @ minyak jagung.
CARA-CARA
1)
Pukul tepung Optima, telur dan air hingga gebu. Gunakan high speed.
Biasanya tak lama , dalam 7-8 minit je. Lepas tu boleh perlahankan mixer.
2)
Kemudian masukkan minyak jagung. Gunakan low speed untuk 1-2 minit
je. Kalau nak kacau guna sudu pun boleh. Penting untuk tidak menggunakan high
speed dan tidak terlebih pukul, sebab nanti sponge
cake bantat. Itu tipsnya ya. Kalau
nak buat chocolate sponge cake , minyak jagung tu
kita campur dulu dengan chocolate emulco 1 tbsp dan serbuk
koko 1tbsp. Kacau, lepas tu baru masukkan dalam campuran tepung. Kalau nak buat sponge cake pandan pulak,
guna perasa dan pewarna pandan. Senang je kan?
3)
Bakar dalam oven. Biasanya lebih kurang 45 minit je. Tapi
lain oven lain waktu yang diperlukan. Jadi kita kena biasakan
diri dahulu dengan oven yang kita gunakan.
RESEPI 2
5
biji telur gred A
125
gm gula castor
1
tsp esen vanila
15
gm ovelette
40
ml air
100
gm tepung gandum - diayak
20
gm serbuk koko - diayak
1
tsp baking powder
70
gm mentega - cairkan
CARA-CARA
1) Campurkan gula, telur, ovalette, vanila , air, tepung, serbuk koko
dan baking powder.
2) Putarkan semua bahan hingga ringan dan kembang.
3) Masukan mentega cair dan kacau dengan spatula saja.
4) Masukan dalam loyang dan bakar.
BLACK FOREST
1)
Bila sponge cake dah siap, bahagikan kek kepada tiga
bahagian. Kalau nak mudah, gunakan je cake leveller yang
boleh didapati di kedai kek.
2) Lupa pulak Kak Ros. Sebelum bahagikan kek tu, kita kena sediakan
dulu fresh cream @ whipping cream. Untuk satu kek bersaiz
9 inci, kita perlukan lebih kurang 300ml whipping cream yang
diputar sehingga menjadi krim.
3) Sebelum menyapukan krim pada kek, siram dahulu jus pitted cherry kat
atas kek supaya kek lembap. Lepas tu, baru lah sapukan krim. Kemudian, susun pitted
cherries di atas kek.
*Haa, siapa yang tak tahu pitted cherries tu apa?
-
Pitted Cherries ni ialah buah ceri yang telah dikeluarkan bijinya.
Biasanya dah ada jual dekat kedai kek.
4)
Seterusnya, buat yang serupa untuk lapisan yang lain-lain.
5) Untuk topping pulak, letak
juga jus pitted cherries kat atas.
Kemudian bubuh krim dan ratakan krim supaya nampak cantik. Akhir sekali,
bolehlah hias kek seperti di atas. Nah, dah siap. Senang je kan?
FLAN FRUIT CAKE
Daripada keempat-empat kek yang disenaraikan di atas , Kak
Ros paaaling suka kek yang ni! Tak tahulah kenapa, tapi bagi Kak Ros, kek
yang ni memang sedap. Ini dia resepinya:
Untuk kek yang ni, kita perlukan vanilla
sponge kek sebagai base dia.
1) Bahagikan kek kepada 3
bahagian, sama seperti langkah penyediaan kek Black Forest yang sebelum ini.
Sediakan juga whipping cream ya. Tapi kali ini, Kak Ros gunakan air gula
@ jus buah pic untuk disiramkan ke atas kek itu sebelum krim disapukan.
Kalau nak guna air gula, langkahnya ialah sediakan 1/2 cawan gula dan larutkan
dalam 2 cawan air suam. Kemudian baru siram di atas kek.
2) Seterusnya, sapukan cream
dan letak buah-buahan seperti strawberi, kiwi dan tinned peaches yang
dipotong dadu @ kecil. Taburkan buah-buahan di atas kek. Terpulanglah
kalian nak bubuh banyak mana!
3) Buat perkara yang sama kepada
lapisan yang lagi satu.
4) Kemudian, untuk topping
pula, siramkan juga jus buah pic @ air sirap gula. Lepas itu, baru salut
keseluruhan kek dengan fresh cream. Seterusnya hiaslah kek macam kat
atas ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
5) Bila dah susun buah cantik-cantik
di atas kek, sapukan dengan instant jelly supaya buah nampak berkilat
dan cantik!
*Resepi instant jelly seperti
di bawah:
5g @ 1 tbsp instant jelly
100 g air
-
Campur dan kacau kedua-duanya. Kemudia sapu pada buah-buahan.
BLUEBERRY CAKE
Untuk kek yang ni pula , kita
perlukan vanilla sponge cake seperti tadi. Bahagikan kek kepada 3
bahagian.
1) Untuk lapisan pertama,
basahkan kek dgn air sirap gula ( cara membuat sama seperti di atas). Kemudian
lapis dengan whipping cream. Lepas tu letaklah blueberry
filling.
2) Buat perkara yang sama
untuk lapisan kedua.
3) Untuk topping,
siramkan air sirap gula dan salut kek dengan whipping cream. Simpankan
sedikit whipping cream untuk hiasan di tepi kek ya!
4) Untuk hiasan seperti dalam
gambar, letakkan blueberry filling di tengah-tengah kek dan sediakan
sedikit coklat yang telah dicairkan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan coklat dalam kon plastic dan potong sedikit hujungnya. Jgn potong
besar sangat, nanti tak cantik! Hias seperti dalam gambar.
5) Kemudian gunakan nozzle
bersaiz 19 untuk menghias lebihan whipping cream tadi. Dah siap! Mudah sangat
kan?
TOFFEE BANANA CHOCOLATE CAKE.
Untuk kek ni, masih juga seperti kek-kek di atas. Kalian
perlu bahagikan kek kepada 3 bahagian terlebih dahulu.
1) Untuk lapisan pertama,
basahkan kek dengan air sirap gula. Kemudian, sapu krim. Susun pisang yamg
telah dihiris nipis di atas krim tersebut. Untuk pisang ni, sebaik-baiknya kita
gunakan pisang berangan. Pisang tu hendaklah dicelur dahulu dalam air yang
betul-betul mendidih selama lebih kurang 1 @ 2 minit. Tujuannya ialah supaya
pisang tidak lebam bila kita belah.
2) Buat perkara yangg sama utk
lapisan ke 2.
3) Untuk topping pula,
siramkan sirap gula dahulu. Kemudia cover kek dengan krim. Simpan kek tu
dalam peti ais dulu. Sementara tu kita sediakan topping @ ganache coklat
untuk bahagian atas kek. Untuk pengetahuan kawan-kawan, whipping cream @fresh
cream ni kena simpan dalam peti ais, sebab ianya agak sensitif sikit dengan
cuaca panas.
5) Untuk ganache
coklat, campurkan 250gm whipping cream dan 300 gm coklat. Cairkan
kedua-duanya dengan menggunakan kaedah double boiler dengan api
yangg sederhana. Sambil tu, kacau perlahan-lahan ya, jangan tinggalkan! Tak
perlu tunggu hingga menggelegak, asal dah cair je, kira OK lah tu.
6) Lepas itu campurkan 60gm butter
dan kacau lagi. Penting ya untuk masukkan butter paling akhir sekali
sebab kalau campur sekali dengan coklat dan whipping cream, takut ganache
jadi terlalu berminyak. Itu tips yang penting ya, ingat tu!
OKlah, Kak Ros dah senaraikan resepi
keempat-empat continental cakes yang tertera dalam gambar. Selamat
mencuba kepada rakan-rakan! Jika sekali buat tak menjadi kena cuba lagi,
terutama sekali bab teknikal, iaitu menghias kek. Mungkin decoration
kali pertama tak menjadi, jadi cuba lagi. Kemahiran tu akan datang dengan
sendiri, Insya Allah. Tapi everything needs practice to be perfect.
Sekian dulu.
topping coklat tu tuang atas kek masa panas ye kak?
BalasPadam