Selasa, 29 Januari 2013

SAUSAGE BUN DAN CRANBERRY CHOCOLATE BUN

                          
     






BAHAN-BAHAN

·       500g high protein flour
·       95g sugar
·       1 tsp salt
·       14g instant yeast
·       50 gm margarine
·       45g shortening
·       2 tsp condensed milk
·       1 egg {A}
·       230g water.

CARA-CARA

1} Add all the ingredients into a mixing bowl except the water. Slow down the mixer speed and pour in the water slowly, beat for 1 minute.

2} Change your mixer to medium speed for approximately 7-8 min.

3} Remove the dough dan masukkan ke dalam mangkuk, tutup dengan tuala lembap atau balut dengan plastic cycling film. Tujuannya supaya kelembapan tak keluar. Biarkan selama 20 min.

4} Stretch dough dan fold over, masukkan semula  ke dalam mangkuk dan biarkan selama 15 min.

5} Repeat step 4} dan restkan lagi for 5 min.

Kemudian doh  anda boleh dibentukkan mengikut bentuk yang disukai. Tujuan doh itu distretched and folded adalah untuk membuang angin. Kadang-kadang doh memerlukan lebih dari masa yang ditetapkan dalam resepi untuk mengembang. Jadi mungkin anda memerlukan lebih masa dari yang dinyatakan dalam resepi. Apa yang penting, pastikan doh tersebut betul-betul kembang sebelum anda membentuknya.

Sebelum masuk ke dalam oven, sapukan atasnya dengan kuning telur. Langkah ni untuk cantik je! Haha. Bila dah keluarkan dari oven, sapukan marjerin ke atasnya, untuk mengimbangkan rasa manis dan masinnya. Lepas tu bolehlah makan, sedapnya!

Guten appetite!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan