BAHAN-BAHAN
·
500g high protein
flour
·
95g sugar
·
1 tsp salt
·
14g instant yeast
·
50 gm margarine
·
45g shortening
·
2 tsp condensed milk
·
1 egg {A}
·
230g water.
CARA-CARA
1} Add all the ingredients into a mixing bowl
except the water. Slow down the mixer speed and pour in the water slowly, beat
for 1 minute.
2} Change your mixer to medium speed for
approximately 7-8 min.
3} Remove the dough dan masukkan ke dalam
mangkuk, tutup dengan tuala lembap atau balut dengan plastic cycling film. Tujuannya supaya kelembapan tak keluar.
Biarkan selama 20 min.
4} Stretch dough dan fold over, masukkan semula ke dalam mangkuk dan biarkan selama 15 min.
5} Repeat step 4} dan restkan lagi for 5 min.
Kemudian doh anda
boleh dibentukkan mengikut bentuk yang disukai. Tujuan doh itu distretched and folded adalah untuk membuang angin. Kadang-kadang doh
memerlukan lebih dari masa yang ditetapkan dalam resepi untuk mengembang. Jadi
mungkin anda memerlukan lebih masa dari yang dinyatakan dalam resepi. Apa yang
penting, pastikan doh tersebut betul-betul kembang sebelum anda membentuknya.
Sebelum masuk ke dalam oven, sapukan atasnya dengan kuning
telur. Langkah ni untuk cantik je! Haha. Bila dah keluarkan dari oven, sapukan marjerin ke atasnya, untuk
mengimbangkan rasa manis dan masinnya. Lepas tu bolehlah makan, sedapnya!
Guten appetite!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan