Selasa, 29 Januari 2013

CHOCOLATE MERINGUE PIE








BAHAN-BAHAN

Base

·       225g Dark Chocolate Digestive Biscuit.(Tapi kalau biskut ni susah nak dapat, boleh digantikan dengan biskut Mary yang senang dibeli di kedai. Kalau ada sesiapa yang dah mencuba dan menjadi, bagitau Kak Ros ya!)
·       50g @ 4tbsp butter

Filling

·       3 kuning telur
·       50g @ 4 tbsp gula kastor
·       4 tbsp tepung jagung
·       600 ml @ 2 1/2 cawan susu
·       100g dark chocolate, dicairkan

Meringue
·       2 putih telur
·       100g@7 tbsp gula kastor
·       1/4 tsp vanila.


CARA-CARA

Base
·       Letak biskut dalam beg plastik dan hancurkan, tak kiralah nak tumbuk dengan lesung batu kea tau rolling pin.
·       Masukkan dalam mangkuk.
·       Cairkan butter dan campurkan dengan biskut yang dah dihancurkan tadi.
·       Gaulkan sehingga sebati.
·       Masukkan dalam bekas pie atau apa-apa bekas acuan yang bulat.
·       Tekan supaya keras dan padat.

Filling

·       Pukul kuning telur, gula kastor dan tepung jagung dalam satu mangkuk yang lain sampai sebati.
·       Kalau perlu, tambah sedikit susu takut bergentel.
·       Panaskan susu, tetapi tak perlu sampai menggelegak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi putih telur, gula kastor dan tepung jagung.
·       Kacau sebentar, kemudian letakkan di atas dapur dan masakkan dengan api yang sederhana, macam kita masak custard tu!
·       Api jangan besar ya! Sambil tu, campurkan dengan coklat yang telahpun dicairkan terlebih dahulu. Kacau sampai likat dan pekat.
·        Tuang ke atas acuan biskut yg telah kita tekankan tadi.

Meringue


·       Putarkan putih telur di dalam mangkuk sehingga dapat berdiri in soft peak.
·       Kemudian campurkan 2/3 daripada gula kastor  dan pukul lagi sampai dia stiff dan glossy.
·       Kita akan nampak warnanya putih cantik dan berkilat.
·       Campurkan semua gula dan vanilla dan  pukul.
·       Telur kena betul-betul kembang agar kelihatan agak keras skit.


Kemudian sapukan meringue di atas filling. Ratakan dengan beakang sudip agar kelihatan kemas dan menarik.
Masukkan ke dalam oven yang telahpun dipanaskan terlabih dahulu sampailah meringue berwarna keemasan. Itu tandanya meringue tersebut dah masak! Sejukkan sekejap.
Kalau nak lagi bagus, masukkan ke dalam peti sejuk supaya bila kita potong nanti, bentuknya cantik dan sejuk je masuk dlm tekak.

Selamat mencuba!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan